• keurmerk politie en skg
  • keurmerk tuv

Materiaal & onderhoud

Materiaal & onderhoudKunststof kozijnen materiaal: waar worden kunststof kozijnen van gemaakt?

Kunststof kozijnen zijn doorgaans van het materiaal pvc gemaakt. polyvinylchloride (pvc), is een veelvuldig toegepaste thermoplast (materiaal van kunststof dat bij sterke verhitting zacht wordt) die ontstaat na polymerisatie (samenvoegen van koolwaterstoffen tot een lange keten) van de stof vinylchloride.

Omdat pvc goedkoop en eenvoudig te bewerken is, wordt het veel toegepast in allerlei takken van de industrie ter vervanging van onder andere hout en beton. Vanuit milieu-oogpunt ligt pvc vaak onder vuur.
Dat heeft te maken met loodhoudende stoffen (stabilisatoren) die in kleine hoeveelheden aanwezig zijn en de gechloreerde koolwaterstoffen die bij verbranding vrijkomen.
Vanaf medio 2006 is er een trend gaande om de loodhoudende stabilisatoren in het pvc te vervangen door organische en op tin gebaseerde stabilisatoren. Alle additieven moeten voldoen aan de europese richtlijn reach en de milieuvriendelijke variant hydrotalciet kan rekenen op een groter deel van de markt.

kunststof kozijnen materiaal

De productie van vinylchloride bestaat uit twee stappen. Eerst laat men etheen reageren met chloor tot dichloorethaan. Vervolgens wordt dit dichloorethaan geëlimineerd tot chlooretheen (vinylchloride) en waterstofchloride. Ongeveer 30% van de wereldwijde chloorproductie wordt gebruikt voor de productie van chlooretheen.
Voor de polymerisatie worden chlooretheen en water gemengd. Onder hoge druk en temperatuur vindt dan polymerisatie plaats. Daarna ondergaat de ruwe pvc enkele raffinagebewerkingen om uiteindelijk als granulaat (kleine korrels of poeder) te worden afgeleverd. Dit granulaat wordt, onder toevoeging van additieven, verder verwerkt tot het eindproduct als kunststof kozijnen materiaal.

2. Is er kans op verkleuren van de kunststof kozijnen?

Veel kunststof kozijn profielen bevatten weekmakers; deze zijn aan het kunststof kozijnen materiaal toegevoegd om het geheel “taai” te maken. Deze weekmakers in het materiaal hebben een tweetal nadelige eigenschappen:
1/
Wanneer het kunststof kozijn verwarmd wordt (door de zon) verdampt de weekmaker en heeft deze na ca. 7 tot 10 jaar een vergelend effect op kunststof kozijnen met lichte kleuren en een lichter opkleurend effect op kunststof kozijnen met donkere kleuren.
2/
Wanneer de weekmaker verdampt wordt het kunststof broos en breekbaar; wij kennen dit voorbeeld bijna allemaal wel bij kunststof tuinmeubelen. Wanneer deze ouder worden en de weekmaker voor een groot deel verdampt is, kunnen er zomaar zittingen en stoelpoten afbreken.

Om al deze effecten tegen te gaan dienen de meeste kunststof kozijnen elke 1 a 2 jaar in de autowas gezet te worden.
Onder andere het merk schüco verwerkt nagenoeg geen weekmaker meer in hun kunststof kozijn profielen, en deze kunststof kozijnen hoeven niet in de autowas gezet te worden.

3. Ik vind kunststof kozijnen wel praktisch, maar het uiterlijk van hout mooier. Is dit op te lossen?

jazeker. Kunststof kozijnen zijn tegenwoordig ook leverbaar met een houtnerf structuur waardoor het oppervlak van een kunststof kozijn het oppervlak van een houten kozijn zeer dicht benadert.
deze houtnerf structuur is tevens in zeer veel ral tinten verkrijgbaar, tot aan hout motieven als eiken beuken en mahonie aan toe.

kunststof kozijnen met houtnerf

4. Welke kleuren kan ik voor de kunststof kozijnen kiezen?

Standaard zijn kunststof kozijnen aan de binnen en buitenzijde in glad kunststof uitgevoerd in de kleuren wit ral 9010 of creme wit ral 9001.
Desgewenst kunt u aan de buitenzijde of binnenzijde kiezen voor een houtnerf folie in zeer veel ral tinten. De meest gekozen kleurstellingen voor kunststof kozijnen zijn wit ral 9010, creme wit ral 9001, creme met donkergroen (spargroen ral 6009) en creme met donkerblauw (staalblauw ral 5011).
Nagenoeg elke gewenste kleurstelling is tegenwoordig mogelijk bij uw keuze voor kunststof kozijnen, en de verschillen in kunststof kozijnen prijzen tussen glad en houtnerf zijn over het algemeen verhoudingsgewijs niet zo heel erg groot.

Gratis offertes aanvragen

Ontvang gratis vijf kozijn offertes van meerdere aanbieders. Voordeel tot 60%!

5. Groot verschil in kwaliteit van kunststof kozijnen?

Ja, dat is er absoluut. Dit verschil zit hem onder andere in het risico op vervormen en verkleuren van de kunststof profielen.
De kunststof kozijnen profielen van de merken schuco en finstral bevatten nagenoeg geen weekmakers. Een weekmaker is allereerst schadelijk voor het milieu, en heeft verder een tweetal nadelige eigenschappen.

Wanneer kunststof verwarmd wordt (door de zon) verdampen de weekmakers en krijgt het kunststof kozijnen materiaal vanaf circa 8 jaar een vergelend effect op witte of creme-witte kleurtinten; om dit verdampen en verkleuren tegen te gaan dienen de kunststof kozijnen van de andere fabrikanten elk jaar in de autowas gezet te worden.
Als tweede nadelige effect is te melden dat het kunststof broos wordt na verdamping van de weekmaker; we kennen allemaal wel het afbreken van zittingen of stoelpoten van kunststof tuinmeubelen als voorbeeld.

Wat de productie betreft, worden er ook in het voormalige Oostblok,Turkije en inmiddels in China kunststof kozijnen geproduceerd. Deze kwaliteit van deze kunststof kozijnen voldoen niet altijd aan de in Nederland gestelde keurmerken, en ook het afwerkingsniveau laat nog wel eens te wensen over. Dit verklaart uiteraard meteen ook waarom de kunststof kozijnen prijzen van deze kozijn fabrikanten lager zijn.
Los van dit alles is het ook qua garantie handiger wanneer de kunststof kozijnen fabrikant zich in Nederland of in Duitsland bevindt.

6. Welke kleuren kan ik voor de kunststof kozijnen kiezen?

Standaard zijn kunststof kozijnen aan de binnen en buitenzijde in glad kunststof uitgevoerd in de kleuren wit ral 9010 of creme wit ral 9001.
Desgewenst kunt u aan de buitenzijde of binnenzijde kiezen voor een houtnerf folie in zeer veel ral tinten, de firma belisol levert de houtnerf structuur standaard ook aan de binnenzijde. De meest gekozen kleurstellingen voor kunststof kozijnen zijn wit ral 9010, creme wit ral 9001, creme met donkergroen (spargroen ral 6009) en creme met donkerblauw (staalblauw ral 5011).
Nagenoeg elke gewenste kleurstelling is tegenwoordig mogelijk bij uw keuze voor kunststof kozijnen, en de verschillen in kunststof kozijnen prijzen tussen glad en houtnerf zijn over het algemeen verhoudingsgewijs niet zo heel erg groot.

7. Zijn kunststof kozijnen geheel van kunststof?

Nee, kunststof kozijnen zijn niet geheel van kunststof. Kunststof op zich is niet sterk genoeg om daar een geheel kunststof kozijn van te kunnen maken. In het kunststof profiel wordt daarom een verstevigingsprofiel van aluminium of staal geplaatst om het kunststof kozijn zijn stevigheid te geven.
Veel fabrikanten gebruiken een kokerbalk ter versteviging, andere fabrikanten daarentegen (waaronder schuco) gebruiken een metalen verstevigingsprofiel dat in de gehele breedte van het kunststof profiel aangebracht wordt. Deze laatste manier van verstevigen biedt een zo stabiel en sterk mogelijk kunststof kozijn, waarbij de kans op problemen met de sluitrubbers en klemmen van het draaideel van het kunststof kozijn zo klein mogelijk is.

schuco ct70 accent

8. Ik heb kunststof kozijnen die geel verkleurd zijn. Is die gele aanslag te verwijderen?

Nee, dit is niet te verwijderen. Deze vergeling wordt veroorzaakt doordat het betreffende kunststof kozijn profiel een hoog percentage aan weekmakers bevat(te). Wanneer het kunststof verwarmd wordt door de zon, verdampen deze weekmakers en na circa 8 jaar tasten de weekmakers het oppervlak aan van het kunststof kozijn en begint het vergelende effect.

Om het verdampen van de weekmakers tegen te gaan dienen de kunststof kozijnen met een hoog percentage aan weekmakers jaarlijks in de autowas gezet te worden.
U ziet dat het belangrijk is om niet alleen de prijzen met elkaar te vergelijken, maar zeker ook de kwaliteit van de gebruikte kunststof kozijn profielen. De kunststof kozijn profielen van o.a schüco bevatten nagenoeg geen weekmakers meer, en deze kunststof kozijnen hoeft u niet jaarlijks in de autowas te zetten. Wel zo belangrijk om te weten, want u wilde natuurlijk zo min mogelijk tijd hoeven te besteden aan uw nieuwe kunststof kozijnen.

9. Kunststof kozijnen schilderen. Kan dat?

Kunststof kozijnen zijn in principe wel te schilderen, maar daar zitten wel wat haken en ogen aan.
Om kunststof kozijnen echt goed en netjes te kunnen schilderen dienen de raamrubbers verwijderd te worden voordat u gaat schilderen, anders kunt u dit werkje nooit netjes uitvoeren.
Daarna dienen de kunststof kozijnen licht opgeschuurd te worden en daarna ontvet met een niet agressief oplosmiddel. Het schilderen zelf wordt doorgaans meestal uitgevoerd met een acrylaatdispersieverf.
Epoxy is niet geschikt als toplaag, omdat deze bij zonbelasting sterk verkleurt en verkrijt.
Lijkt dit u toch al met al teveel werk ? Vraagt u dan gratis en vrijblijvend de 4 voordeligste kunststof kozijnen offertes bij ons aan en verbaast u zich over de lage prijs !

Gratis offertes aanvragen

Ontvang gratis vijf kozijn offertes van meerdere aanbieders. Voordeel tot 60%!
Scroll Up