fbpx

Hebben kunststof kozijnen onderhoud nodig?

Deze vraag krijgen we regelmatig wanneer men aan het overwegen is om kunststof kozijnen aan te schaffen of deze al heeft. In dit artikel zullen we wat meer informatie geven hoe en wanneer je een kozijn moet schoonmaken.

Kunststof kozijnen Schoonmaken

Kunststof kozijnen zijn relatief onderhoudsarm als dit wordt vergeleken met bijvoorbeeld houten kozijnen. Echter is een schoonmaakbeurt 2x per jaar een must om te blijven genieten van uw nieuwe kunststof kozijnen. Daarnaast beschermt u uw kozijnen beter tegen weersinvloeden en krijgen de kozijnen direct een periodieke controle. Ook is het belangrijk om de ramen een check te geven, wilt u schone ramen behouden dan moeten deze vaker schoon gemaakt worden. Wij adviseren om elke maand even de ramen te wassen zodat de ramen er weer mooi en helder uitzien.

Waarom moet ik kunststof kozijnen schoonmaken?

Ondanks de onderhoudsarme eigenschappen is een periodieke schoonmaakbeurt van uw nieuwe kozijnen en deuren noodzakelijk. U kunt uw kozijnen eenvoudig zelf schoonmaken of laten schoonmaken door glazenwasser. Wij adviseren om minimaal 2x per jaar uw kunststof kozijnen schoon te maken. Bijvoorbeeld tijdens het wassen en zemen van uw ramen. Met deze periodieke schoonmaakbeurt voorkomt u dat vuil zoals stof, zand en aanslag van weersinvloeden in uw kunststof kozijnen trekt. Over een tijdje ziet u dat er in de hoeken veel vuil kan ontstaan en daardoor is het lastig om dit schoon te houden en dus te reinigen.

Gratis offertes aanvragen

Vul uw postcode in en ontvang 4 gratis offertes. Voordeel tot 60% !

Hoe kunststof kozijnen schoonmaken?

Het schoonmaken van kunststof kozijnen is erg gemakkelijk. Het enige waarop u dient te letten is dat u geen agressieve of chemische schoonmaakmiddelen gebruikt. Kunststof is gemaakt van PVC, dit is een erg sterk materiaal maar gevoelige voor agressieve middelen zoals: chloor & spiritus.Gebruik nooit chloor, ammoniak of spiritus!”

De kunststof kozijnen van HEPRO weren vuil en stof. Daarom is het voldoende om de kozijnen gewoon te wassen met een zachte vochtige spons, een doekje en water. Als schoonmaakmiddel voor kunststof kozijnen kunt u gebruikmaken van PVC Cleanup. Dit schoonmaakmiddel is speciaal ontwikkelt door Deceuninck en beschermt uw kunststof kozijnen, deuren en schuifpuien uitstekend tegen alle weersinvloeden.

Waar moet ik op letten tijdens het schoonmaken van mijn kunststof kozijnen?

Het schoonmaken van uw kunststof kozijnen is direct een goed moment om uw kozijnen en het hang- en sluitwerk te controleren. U kunt voordat u met het poetsen begint eerst het kozijn openen en sluiten. Vervolgens kunt u het hang- en sluitwerk controleren. Sluit het raam niet goed vanwege vuil dan kunt u verder gaan naar het schoonmaken van de kozijnen. Sluit uw kozijn niet goed vanwege een mankement?

Benodigdheden kunststof kozijnen schoonmaken:

 • Een spons
 • Een doekje
 • Water
 • PVC Cleanup
 • Milieuvriendelijke allesreiniger
 1. Glas & Kozijnen afspoelen met water
  Wanneer u zowel uw ramen als uw kunststof kozijnen reinigt kunt u het beste als eerste de ramen af te spoelen met water. Op deze manier voorkomt u dat zand krassen kan maken op uw Hr++ of Triple glas.
 2. Kunststof Kozijnen en glas schoonmaken met een zachte spons in een sopje van PVC Cleanup
 3. Maak ook de onderdorpel schoon met een spons
  De onderdorpel van uw kunststof kozijn heeft het vaak het zwaarste te verduren. Spinnetjes verstoppen zich hier graag en vuil hoopt zich hier op. De onderdorpel vindt u aan de onderkant van de kozijnen ter hoogte van de vensterbank. U kunt eenvoudig de onderdorpel reinigen met een vochtige spons en vervolgens afnemen met een doek.
 4. Reinig uw scharnieren en het hang- en sluitwerk
  Het voordeel van het schoonmaken van uw scharnieren en het hang- en sluitwerk is dat u voorkomt dat de draaiende onderdelen gaan piepen. U kunt de draaiende delen met een vochtig doekje afnemen. Tevens kunt u na het reinigen van de scharnieren deze inspuiten met teflon of PFTE spray. Het wordt afgeraden om de delen in te smeren met olie omdat dit juist vuil aan trekt.

Vervolgens kunt u eenvoudig uw kozijnen en glas schoonmaken met een vochtige zachte spons. De spons neemt alle aanslag eenvoudig op maar is tevens zacht voor het materiaal. Gebruik lauwwarm water zodat vlekken eenvoudig losweken. Geen PVC Cleanup in huis? Gebruik een milieuvriendelijke allesreiniger! Gebruik nooit een stoomreiniger, dit veroorzaakt witte vlekken op de kozijnen

Gratis offertes aanvragen

Vul uw postcode in en ontvang 4 gratis offertes. Voordeel tot 60% !

Witte kunststof kozijnen schoonmaken

Heeft u witte kunststof kozijnen? Ook deze kunt op dezelfde manier schoonmaken. Witte kunststof kozijnen zijn vervaardigd van een sterk PVC materiaal dat vuil afstotend is. Heeft u een vlek op uw kozijnen die er niet af gaat? Neem dan contact met ons op. Wij kunnen u adviseren in het reinigen van uw witte kunststof kozijnen – hier zijn namelijk andere middelen voor nodig.
[ultimate-faqs include_category=’periodiek-onderhoud’]

Tip: gebruik nooit een schuursponsje of schurende schoonmaak middelen, hier kunnen snel krassen door ontstaan.

Wat u vooral niet moet doen

 • Gebruik nooit een schuurspons
  Gebruik geen chemische of agressieve schoonmaakmiddelen zoals; wasbenzine, aceton, terpentine, petroleum, chloor of spiritus. Ook het gebruik van een schuurmiddel wordt ten strengste afgeraden
 • Verf nooit uw kunststof kozijnen
 • Reinig nooit uw kozijnen droog dit vergroot de kans op krassen
 • Maak de kunststof kozijnen nooit droog met een stoomreiniger, dit kan witte vlekken achterlaten

Heeft u vragen over de kunststof kozijnen schoonmaken? Neem contact met ons op! We adviseren u graag!

Vul direct uw postcode in, en ontvang

gratis de 4 voordeligste offertes! Voordeel oplopend tot 60%

Uw postcode:

Categorieën: Over kunststof kozijnen