fbpx

Kunststof kozijnen in een monument. Kan dat? Op den duur zullen de houten kozijnen van een monumentaal pand op een gegeven moment slecht gaan worden, en er zullen dan nieuwe kozijnen geplaatst moeten gaan worden. Wellicht denk je: laten we opnieuw voor houten kozijnen kiezen, maar het is ook zeker mogelijk om kunststof kozijnen te plaatsen in een monumentaal pand. Hoe zit dit?

Onderhoud van een monumentaal pand

In veel gevallen mag je niet zomaar iets doen met een monumentaal pand. Er mag bijvoorbeeld geen verbouwing plaatsvinden. Onderhoud mag in veel gevallen wel, maar het is belangrijk om dit altijd goed te controleren. Mogelijk is hier alsnog een vergunning voor nodig. Controleer goed hoe dit zit bij jouw monumentale pand. Wanneer je kozijnen overduidelijk aan vervanging toe zijn, is het mogelijk dat je dit gewoon mag doen.

Kunststof kozijnen in een monumentaal pand

Het is een logische optie om bij een monumentaal pand te kiezen voor houten kozijnen. Dat zat er immers hoogstwaarschijnlijk al in. Daarnaast hebben veel mensen het idee dat kunststof kozijnen te modern ogen en daardoor niet passen bij het monumentale pand. Toch is dit echt niet altijd het geval. Kunststof kozijnen zijn beschikbaar in verschillende uitstralingen. Je kunt ze krijgen met een houtlook of in diverse kleuren. Hierdoor zijn de mogelijkheden eindeloos. Het betekent dat je best een kunststof kozijn kunt kiezen voor je monumentale pand.

Kunststof kozijnen in een monumentaal pand – de voordelen

Kunststof kozijnen hebben namelijk meerdere voordelen. Zo kun je bijvoorbeeld flink wat energie besparen. Dit is beter voor het milieu én je portemonnee. Ook heb je er weinig onderhoud aan en is de isolatie van je woning een stuk beter.

Zorg voor een vergunning

Hoewel je bij een monumentaal pand voor onderhoud niet altijd een vergunning nodig hebt, is de kans vrij groot dat je wel een vergunning dient te krijgen voor het plaatsen van kunststof kozijnen. Dit komt omdat het belangrijk is dat de oorspronkelijke stijl van het pand behouden blijft en dit is met een kunststof kozijn niet altijd helemaal precies zo. Zorg ervoor dat je bij de aanvraag van je vergunning duidelijk maakt dat de kozijnen bijvoorbeeld een houtkleur en houtnerfstructuur krijgen. Dit maakt het een stuk gemakkelijker om ook echt goedkeuring te krijgen van de gemeente. Zorg er ook voor dat je deze vergunning voor alle kozijnen krijgt. Het is gemakkelijker om in één keer alle kozijnen te plaatsen dan enkel de beschadigde. Dit is voor de uitstraling van het pand ook beter.

Laat de kozijnen plaatsen

Neem bij een monumentaal pand geen enkel risico en laat je kozijnen gewoon plaatsen door een bedrijf dat verstand van zaken heeft. Het laatste dat je wil is dat je onbedoeld beschadigingen aan de gevel achterlaat. Gelukkig zijn er genoeg gespecialiseerde bedrijven waar je zaken mee kunt doen.

Tot 60% voordeel?
Vraag offertes aan!Vraag nu vijf offertes aan van meerdere aanbieders.
*** 100% gratis en geheel vrijblijvend! ***
Categorieën: Over kunststof kozijnen