fbpx

Wilt u profiteren van de voordelen van kunststof, maar vindt u hout met een fraaie nerf mooier, dan zijn kunststof kozijnen met houtlook wellicht iets voor u. Even duurzaam en onderhoudsvriendelijk, maar dan net zo mooi als een echt hout kozijn.

Vindt u kunststof minder karakteristiek en fraai dan hout. Niet zo vreemd. Door het gebrek aan reliëf ziet het er al snel minder mooi uit. Wil je toch de technische voordelen van kunststof combineren met het uiterlijk van hout, dan biedt folie met houtnerf wellicht een uitkomst zodat je een kunststof kozijn in fraaie houtlook bezit. Je kunt daarbij kiezen uit twee soorten:

1. Renolit folie met houtnerf structuur
Bij deze variant wordt een folielaag op het kunststof profiel aangebracht met een houtnerf structuur, waarbij men kan kiezen uit nagenoeg alle RAL-kleuren. Deze folie geeft het kunststof kozijn houtnerf structuur, waardoor deze kunststof kozijn variant meer op een houten kozijn lijkt. De folie wordt thermisch aangebracht en vastgesmolten aan het kunststof kozijnen-profiel.

2. Renolit folie met hout motief
Bij deze variant is een folielaag op het kunststof kozijn aangebracht in hout motief zoals bijvoorbeeld eiken, essen en merbau. Hierdoor lijkt het kunststof kozijn zowel qua kleur als qua structuur veel op het originele houten kozijn, maar wel met de bekende voordelen van kunststof kozijnen. Ook hier is deze folie thermisch aangebracht en vastgesmolten aan het kozijnen-profiel zodat een kunststof kozijn in fraaie houtlook gefabriceerd is.

Vul direct uw postcode in, en ontvang

gratis de 4 voordeligste offertes! Voordeel oplopend tot 60%

Uw postcode:

Houtlook verbinding; wel of niet doen?

Wilt u ons advies omtrent kunststof kozijnen met houtlook verbinding dus de rechte verbinding? Wij zouden zeggen, niet doen. Waarom niet? Sinds enkele jaren is er een relatief kleine vraag in de kunststof kozijnen markt ontstaan naar de rechte verbindingen zoals houten kozijnen dat ook hebben hetgeen op zich marketingtechnisch handig in de markt gezet is. Het verschil tussen kunststof kozijnen en houten kozijnen is echter dat hout een massief materiaal is en de kunststof kozijnen profielen hol zijn; dit geeft onder andere ook de hoge isolatiewaarde vanwege de stilstaande lucht in de luchtkamers. Nu snapt u dat het bij een massief materiaal eenvoudig is om 2 delen recht op elkaar te bevestigen, terwijl dit bij hol materiaal eigenlijk technisch onmogelijk is. Het resultaat bij de kunststof kozijnen met een rechte verbinding is dan ook dat deze kozijn delen niet recht op elkaar bevestigd zijn, maar dat het LIJKT alsof dit zo is.

Er worden daarbij twee trucs toegepast, te weten:

1. Plamuur
De schuine lasverbinding wordt dicht geplamuurd en er wordt een recht freesje gemaakt, zodat het lijkt dat de kozijn delen recht op elkaar bevestigd zijn. Uit de markt horen wij daar al over dat er mensen zijn die met kunststof kozijnen zijn komen te zitten met lelijke verkleurde plamuur plekken. Lijkt ons niet geweldig.

2. Lassen
De tweede en meest gebruikte toepassing is het voor circa 98% traditioneel schuin lassen (lees vastsmelten) en het kunststof kozijnen profiel aan de voorzijde recht laten overlappen, zodat het ook in dit geval weer LIJKT alsof het kunststof kozijn een rechte verbinding bevat. Optisch gezien klopt dit ook wel, maar het probleem bij deze toepassing is dat hier sprake is van een verzwakte lasverbinding hetgeen later nog wel eens voor grote problemen kan gaan zorgen. Verhoudingsgewijs is het risico op een gescheurde lasverbinding met deze 2e oplossing een stuk groter dan bij een kunststof kozijn met een traditionele schuine lasverbinding zoals kunststof kozijnen altijd al gefabriceerd zijn geweest. Mocht u de pech hebben dat u later met gescheurde lasverbindingen komt te zitten na de garantie periode van meestal 10 jaar, dan dient u later alle kunststof kozijnen met een gescheurde lasverbinding te gaan vervangen. Repareren kan niet, en dit wordt dan straks een dure kostenpost. Wilt u dit risico nemen ? De keuze is aan u. Grote kunststof profielfabrikanten als Schüco zijn een fel tegenstander van het fabriceren van kunststof kozijnen met een recht lasverbinding daar zij te allen tijde het technische en duurzame aspect belangrijker vinden dan het optische aspect. Bovenal is een schuine verbinding altijd de sterkste. Kijk maar eens rond in huis; deurposten, schilderij lijstjes etc. hebben allemaal een schuine verbinding.

Schüco

U wilt het gemak van kunststof en het uiterlijk van hout, kies u dan voor de kozijnen van het bekende en kwalitatief hoogstaande Duitse merk Schüco. Door het glaslatje dat een houten kozijn bevat terug te laten komen in het kunststof kozijnen profiel benadert dit kunststof kozijn het authentieke houten kozijn het meest van alle kunststof kozijnen. Nagenoeg alle kunststof kozijnen merken hebben een model dat afgeleid is van het zogeheten blokprofiel; dit is het standaard verdiepte profiel. Het kozijn van Schüco is echter ranker en sierlijker en mede in combinatie met de hoogstaande kwaliteit daardoor al vele jaren het meest verkochte kunststof kozijn in Nederland.

Verschil in onderhoudsgemak?

Wanneer u met enige regelmaat (ca. 2x per jaar) uw kunststof kozijnen reinigt, dan maakt het qua hechting van vuil en verder onderhoudsgemak niet uit of u kunststof kozijnen met een houtnerf structuur of in de gladde variant bestelt. Dienen de kunststof kozijnen geplaatst te worden op een plek waar u slecht bij kunt of heeft u geen zin met enige regelmaat uw kunststof kozijnen te reinigen, dan is de gladde variant een betere keuze omdat het vuil (vooral op de liggende delen) op dit kozijn iets minder goed hecht.

Het reinigen van de kunststof kozijnen kunt u trouwens het beste uitvoeren met een lauw-warm sopje met autoshampoo (bevat siliconen ter bescherming) of de ouderwetse vloeibare groene zeep (glycerine ter bescherming). Gebruik absoluut GEEN chemische middelen zoals Cilit Bang en al helemaal niet wanneer de zon volop schijnt. Gaat u thinner gebruiken, dan vernielt u uw kunststof kozijnen!

Kunststof kozijn in fraaie houtlook gewenst? Vraag dan nu de 5 voordeligste offertes aan en bespaar tot 60%!

Vul direct uw postcode in, en ontvang

gratis de 4 voordeligste offertes! Voordeel oplopend tot 60%

Uw postcode:

Categorieën: Over kunststof kozijnen