Een schuifpui laten plaatsen is een mooie investering om meer licht binnen te krijgen en geeft ook een waarde vermeerdering op je huis. Wanneer je al een Schuifpui hebt van hout met zware deuren dan is een kunststof Schuifpui zeker een uitkomst. Geen gedoe meer om alles te schilderen en het staat super mooi! Maar wat komt er allemaal bij kijken om een schuifpui te laten plaatsen of te vervangen. Hierbij willen we wat meer informatie geven over de kosten, de materialen en geven een aantal handige tips.
Schuifpui laten plaatsen stappenplan
Het plaatsen van een schuifpui gaat het makkelijkste door middel van een aantal standaard stappen. Wanneer deze worden aangehouden is de kans het grootste dat hij zo netjes mogelijk geplaatst wordt. Om dit artikel te starten hebben we hier een samenvatting gemaakt welke stappen je moet doorlopen.
- Huidige schuifpui verwijderen voor het monteren
- Het huidige schuifpui eruit slopen door:
Het glas verwijderen (meestal door netjes de glaslatten los te halen. Als dat echt niet gaat kiest men er vaak voor het glas stuk maken). Denk wel aan de bescherming van je ogen en handen! - Tussendorpels en tussenstijlen doorzagen (bijvoorbeeld met een reciprozaag) en verwijderen indien deze aanwezig zijn.
- Houten stijlen links en rechts en dorpels boven en onder inzagen.
- 15 centimeter verderop de oude puit nogmaals inzagen
Dat blokje houten raam eruit wrikken zodat het makkelijker is de laatste 2 delen van de stijlen verwijderd kunnen worden met een koevoet. Een aardige klus wat je beter met iemand samen kan doen. - De kozijnankers worden nu zichtbaar. Deze steken namelijk is het gat in de muur naar de binnenzijde. Deze worden met een hamer plat geslagen of met een slijptol afgeslepen.
- Schoonmaken van de sponning/ dit kader met handbezem zodat het stelkozijn netjes geplaatst kan gaan worden
Wanneer je dit niet zit zitten is het handig om dit te laten doen zodat je zeker weet dat alles goed gaat.
Vul uw postcode in en ontvang 4 gratis offertes. Voordeel tot 60% !
Gratis offertes aanvragen
Stelkozijn zetten voor stevigheid
- De opening in het metselwerk opmeten
- Het stelkozijn op maat zagen zodat je 2 stijlen en regels hebt om te monteren. Houdt uiteraard rekening met de dikte zodat ze mooi in 1 vierkant kader passen. De liggende regels worden korter gehouden want die worden pas na de stijlen aangebracht. De reden is hiervoor dat vocht zakt door zwaartekracht en makkelijker rotting veroorzaakt als eerst de liggende regels geplaatst worden plus daarna de stijlen.
- De spouw controleren om zeker te weten dat de isolatie in de spouwmuur daar nog netjes de kou tegenhoudt
Eventueel extra isolatie aanbrengen of de huidige isolatie netjes op zijn plaats zetten zodat het binnen warm blijft. Dit voorkomt tocht langs tussen het stelkozijn en de stenen muur. - Belangrijk en dit punt wordt vaak niet gedaan door kozijn bedrijven. Controleer dit dus zelf of men dit doet, je hebt hier maar 1 kans voor nu de kozijnen vervangen worden.
- Pur aanbrengen rondom het kozijn als de isolatie niet goed meer is.
- De nieuwe stelkozijnen met tochtband eronder worden vervolgens op de plaats van de oude stijlen en regels aangebracht met slagpluggen. Meestal gebruikt met 3 stuks in de stijlen en 2 stuks in de regels bij een kozijn van 1 breed en 1,5 hoog.
- Bij een groter kader neemt men 4 of 5 stuks in de stijlen en 3 of 4 in de regels.
- De spouw is nu weer mooi afgesloten
NB Wij adviseren altijd een (houten of kunststof) stelkozijn te gebruiken omdat hij hierdoor netter geplaatste kan worden de tochtdichtheid langs de naden beter geborgd wordt). - Nieuw kunststof kozijn in de muur plaatsen.
- Het eventueel opengaande raam verwijderen uit het kader nu het nog niet in de muur zit. Zo kan het beter vastgezet worden op de stelkozijnen.
- Gaten boren in de stijlen op 25 centimeter van boven en onderen. Plus vervolgens op 40 centimeter van dat bovenste gat en boven het onderste gat.
- Tochtband op de buitenzijde plakken. Zo wordt tocht in de toekomst het beste tegengehouden. Dit vereist precisie want hoe netter de isolatie wordt aangebracht, des te comfortabeler het huis later (dit voorkomt tocht langs tussen het raamhout en het stelkozijn) en des te lager de stookkosten. De schuifpui zit nog niet in de muuropening
Montage van de pui in de muuropening van buitenaf zodat deze tussen de stelkozijnen zit. - Zetten van de stelblokjes (om de 20 centimeter) van binnenuit tussen stelkozijn en kozijn. Hierdoor is het netjes te zetten zodat het een perfect vierkant is plus niet scheluw staat.
- Later met het glas erin wordt dit nog nauwkeuriger gedaan.
Vastschroeven van het kozijn op het stelkozijn door te schroeven vanuit de binnenzijde door de schuifpui in het stelkozijn.
Wanneer is een nieuwe schuifpui plaatsen interessant of wanneer is een schuifpui aan vervanging toe? Als een van de volgende zaken voor jou van toepassing is, is het waarschijnlijk tijd om een nieuwe schuifpui te plaatsen. Handig om eerst te starten met 4 gratis Kunststof Schuifpui offerte aan te vragen: Vul uw postcode in en ontvang 4 gratis offertes. Voordeel tot 60% !
Gratis offertes aanvragen
renoveren van een woning
De look van je woning wordt onder meer bepaald door de kozijnen en deuren. Een renovatie is dus het ideale moment om te kijken of er bijvoorbeeld schuifpuien in je woning passen. Zo creëer je een mooie doorgang naar het terras of de tuin en meer lichtinval.
Het is trouwens dé kans om je schuifpuien te personaliseren. Je ontwerpt ze helemaal zelf en laat de schuifpuien plaatsen in het materiaal, de kleur en de stijl die u in gedachten heeft.
Je schuifpuien zijn verouderd
Wanneer je merkt dat je schuifpui niet meer goed isoleert of sluit, dan is het hoog tijd dat je ze laat vervangen. Natuurlijk komt er een kost kijken bij het plaatsen van nieuwe schuifpuien, maar tegelijk bespaar je meer dan met de oude schuifdeuren.
Dankzij een betere isolatie van profiel en glas gaat er veel minder warmte verloren via de schuifdeuren. Bovendien maak je het inbrekers makkelijker om je woning binnen te dringen wanneer de schuifpuien niet meer goed sluiten.
Wat zijn de kosten van een schuifpui?
De prijzen van een schuifpui starten vanaf ongeveer €3.000 voor een schuifpui met 1 vast en 1 schuif deel van 300 bij 226 cm en kunnen oplopen tot ongeveer €6.500 voor 3 vaste en 1 schuif deel van 550 x 226 cm. Dit is inclusief montage, btw en HR++ glas. Het kan goed zijn om verschillende leveranciers te vergelijken op prijs en kwaliteit. Vraag hier dan ook 4 Gratis offertes aan.
De schuifpui zal vaak op maat gemaakt moeten worden voor je woning. Het is van belang dat de kozijnen precies passen. Hierdoor zullen de kosten van je persoonlijke woonsituatie afhangen. Daarentegen is er wel een indicatie te geven van de gemiddelde prijzen voor het vervangen van je schuifpui.